Friday, 8 August 2014

Spaghetti Olio...

Spaghetti Olio ni kegemaran ibu dan Humairah...orang lain tak berapa suka katanya... tapi tiap kali buat ada jugak yang menambah... pas tu kalau ade lebih, berebut pulak nak makan...:) selalu ibu buat 1 paket spaghetti 500g, so banyak jugak dapat... tapi macam tak cukup jugak... ramai nak makan dua kali...

Spaghetti Olio

1 paket spaghetti (rebus, masukkan sedikit minyak dan ikut arahan pada bungkusan)
1 mangkuk kecil udang (bersihkan buang kulit)
1 mangkuk kecil sotong (bersihkan dan potong kecil)
2 ulas bawang puting (dicincang)
1 labu bawang besar Holland (potong kecil/cincang)
1 kiub ayam
1/2 st serbuk lada hitam
1st chilli flakes
Minyak (sepatutnya guna minyak zaitun)
Sedikit English Parsley (dicincang kecil, ibu guna agak banyak sebab suka tapi terpulang pada selera msg2)
Sedikit kaju Parmesan ( ni pun ibu letak lebih)
Garam dan gula

Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga garing dan masukkan bawang besar, tumis seketika
Masukkan sotong dan udang serta kiub ayam
Biarkan seketika, masukkan lada hitam dan chilli flakes
Masukkan garam dan gula, kacau seketika
Masukkan spaghetti dan kacau sehingga rata
Masukkan daun Parsley dan kacau rata
Tutup api dan taburkan keju serta kacau rata
Semasa hidang boleh juga tabur keju lagi kalau suka ( ibu dan Humairah memang hantu cheese, so suka letak banyak2....:))
 

No comments:

Post a Comment