Friday, 8 August 2014

Gulai Pakistan...

Ini satu lagi hidangan yang menjadi kegemaran kita sekeluarga... lauk yang mudah untuk disediakan... resepi ni daripada Tok Ma... menurut Tok Ma, dia belajar resepi ini daripada radio satu masa dulu...  masa Tok Ma muda2 la kot...
Gulai Pakistan

1 ekor ayam (saiz kecil @ sederhana) potong kecil & bersihkan
2 biji kentang (kupas & potong beberapa bhgn)
1 batang karot (kupas & potong beberapa bhgn)
2 biji tomato (potong 4 bhgn)
1 biji bawang besar (potong 4 bhgn)
2 tangkai daun kari
3 ulas bawang puting
1/2 st lada sulah
1/2 st jintan putih
1 inci kunyit hidup
2 sb cili kering giling
minyak
air
kiub ayam (jika suka)
garam & gula

Tumbuk lumat bawang putih, lada sulah, jintan putih dan kunyit.
Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk bersama2 cili kering dan daun kari sehingga garing
Masukkan ayam dan biarkan seketika
Masukkan kiub ayam dan air sehingga paras ayam di dalam periuk
Masukkan bawang besar, garam dan gula kemudian biarkan ayam hampir masak
Masukkan kentang dan karot
Biarkan ayam, kentang dan karot empuk
Sedia untuk dihidang

 

No comments:

Post a Comment