Wednesday, 20 August 2014

Nasi Goreng Kerabu...

Ibu ni suka makan nasi kerabu... tapi nak buat rasa leceh sangat... so tak dapat makan nasi kerabu, makan nasi goreng kerabu jadilah... dulu masa ibu sekolah Tingkatan 4 & 5, setiap pagi makan nasi goreng kerabu kat kantin... sedap nasi goreng kerabu kat kantin tu... tapi Tok Ma tak pernah buat pun... so dah lama ibu fikir mcm mana nak buat... tapi fikir pulak kot2 ayah tak suka, tu yang takut nak buat... sekali tu, cuba jugak buat tapi sikit jer lah untuk ibu jer... first try, ayah makan dia suka pulak, humairah pun sama... apa lagi sejak itu, ibu selalu buat... tapi resepi ni ibu reka dan agak2 jer... tak tahu pulak resepi sebenar macam mana... 

Nasi Goreng Kerabu

4 cwn nasi
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
5 tangkai cili padi (ditumbuk)
1 kiub ayam
Sedikit belacan (kalau suka)
1 mangkuk  udang dan sotong (siang dan bersihkan)
3 helai daun kunyit (mayang halus)
1 batang bunga kantan (mayang halus)
2 batang serai (mayang halus)
Garam & gula
2 sb sos tiram
Minyak

Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk sehingga garing
Masukkan sotong dan udang serta kiub ayam dan belacan
Kacau seketika, pastikan belacan hancur sepenuhnya dan masukkan sos tiram, garam & gula
Biarkan sebantar dan masukkan nasi
Kacau nasi biar mesra dengan bahan tumis tadi kemudian masukkan bunga kantan, serai dan daun kunyit.
Biar seketika dan sedia untuk dihidang.



 

No comments:

Post a Comment