Thursday, 8 May 2014

Jeruk Mangga...

Balik Melaka hari tu ibu tengok banyak buah mangga kat pokok jiran belakang rumah atuk... dah selalu ibu suruh ayah ambik mangga tu, masa arwah nenek ada dulu lagi... tapi mintak izin dengan tuannya lah... sebab mangga dia masam dan wangi... tu yang ibu suka sangat... lagipun ibu ni kan 'hantu colek'... colek tu adalah buah-buahan yang dicicah dengan kicap+gula... makanan yang disukai oleh orang Kelantan biasanya lah... kalau kat rumah Tok Ma selalunye yang kena buat colek ni ibu... diorang kalau nak makan, nanti suruh ibu tumbuk colek... colek tu ialah (kicap+gula melaka+garam+belacan+cili padi)... sajer nak buli ibu... diaorang pun pandai buat tapi kononnya ibu lagi pandai buat...:(
Ibu sebenarnya suruh ayah ambik 2 biji jer... tapi ayah ambik sampai satu beg plastik... macam-macam jenis mangga ada... sebab kat sekitar rumah atuk memang banyak pokok mangga pun... dah sekitar tu pun ada tempat nama Pokok Mangga...
Bila bawak balik Ipoh ibu berjaya makan 3 biji jer... takut membazir, selebihnya terpaksa buat jeruk... search cara buat jeruk dalam internet...
Mula-mula kupas mangga, kemudian basuh & potong kecil... suka hati nak potong macam mana pun...
Selepas itu, rendam dengan air garam (ibu masukkan 2 st garam & air sampai semua mangga tenggelam...)
Biarkan 24 jam... (tapi ibu rendam tak sampai pun 24 jam... tapi lebih 12 jam...)
Buang air garam, toskan mangga...
Sementara itu masak air gula... (1 1/2 cawan gula + 1 cawan air)
Bila air gula dah sejuk campurkan dengan mangga... (balik-balikkan mangga tu supaya semua mesra dengan air gula)
Sedia untuk di makan... sedap jugak jeruk ibu ni... cuma tak rangup sangat sebab nak rangup kena letak kapur masa rendam air garam... malas nak beli kapur... ayah dah tak sabar-sabar nak makan jeruk ibu buat... rasanya lain kali boleh buat lagi... buat sendiri kita boleh control jumlah gula... tak manis sangat, pastu tak ada bahan pengawet... so ok untuk dimakan oleh anak-anak ibu...
 

No comments:

Post a Comment