Tuesday, 25 October 2016

Gulai Ikan Nasi Berlauk Kelantan...


Dah lama benar gambar gulai ni disimpan... banyak kekangan untuk berblog... so musim2 yang kurang sibuk bolehlah menulis lagi...

Terkadang kalau rasa rindu nak makan nasi berlauk Kelantan, ibu akan masak lauk ni... ataupun kalau malas nak masak... biasanya hujung minggu banyak tugas yang perlu dilaksanakan... so lebih mudah masak macam ni... tiru ala-ala kedai nasi berlauk... hiihiihii...

Gulai Ikan Nasi Berlauk Kelantan

1 ekor ikan tongkol/tuna
1 biji timun
2 cawan santan pekat
4-5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit kunyit hidup
1 inci lengkuas
1 sb cili kering dikisar
1-2 keping asam gelugor
Garam
Gula
Perasa
Sedikit air

Ikan disiang dan dipotong beberapa bahagian, serta bersihkan.  Kisar bawang merah, bawang putih, kunyit dan lengkuas.  Masukkan bahan kisar dalam periuk berserta sedikit air, didihkan.  Selepas mendidih, masukkan santan, asam keping, cili kisar, garam, gula dan perasa.  Kemudian masukkan ikan.  Kuah santan ini perlu dikacau (cedok dan tuang) supaya tidak berketul, kalau tidak kuah kita jadi tak cantik.  Satu lagi petua dari Tok Ma, kalau masak ikan perlu masukkan garam dan gula bersama-sama ikan, untuk elakkan hanyir pada lauk kita. 
Bila mendidih, masukkan sayur timun yang dipotong.  Biarkan seketika untuk empukkan timun sambil itu kita terus kacau kuah santan untuk tidak berketul.  Siap untuk dihidang bersama-sama nasi panas dan sambal cili yang nyummy.

No comments:

Post a Comment